Pewnego dnia obudziłam się i pomyślałam, że mam ochotę na lasagne, pomysł niby banalny ale...no właśnie jest ale. Niestety nie jadam makaronów jedynie pełnoziarniste a w sklepy oferują tylko płaty makaronowe do lasagne pszenne. Znalazłam bardzo szybko rozwiązanie naleśniki gryczane, kukurydziane zamiast makaronu. Yupy i jest LASAGNE.
SKŁADNIKI:
- mąka kukurydziana lub gryczana
- mleko 0,5%
- oliwa z oliwek
- olej kokosowy
- jajko
- mięso mielone (drób)
- bazylia, oregano (doniczka)
- puszka pomidorów
- mozzarella kostka
Ciasto na naleśniki:
- 2 szkl. mąki kukurydzianej lub gryczanej
- 2 szkl. mleka 0,5 %
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta sody lub proszku do pieczenia
- 1 jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmiksować. Jeśli ciasto jest jeszcze za bardzo lejące należy dodać mąki. Konsystencja jak na zwykłe naleśniki. Piec na dobrze rozgrzanej patelni.
Osobiście przygotowywałam lasagne w formie do tarty, 6 naleśników wystarcza na taką formę.
Farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego najlepiej z piersi kurczaka lub indyka
- puszka pomidorów bez skórki
- ząbek czosnku
- bazylia
- oregano
- przyprawy: sól, chilly
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelkę z oleję kokosowym w rzucamy czosnek, następnie mięso mielone. Ja mięsa mielonego nie smażę tylko gotuję. Jak to robię ?? Na patelkę na której szklimy czosnek i następnie mieszamy go z mięsem dolewam wywar warzywny, czekam aż wywar odparuje dodaję pomidory z puszki, pęczek bazylii oraz oregano. Przez 15 minut jeszcze gotuję tak przygotowany farsz, następnie oddaję przyprawy do smaku. GOTOWE.
PRZYGOTOWANIE:
Gdy już mamy gotowy farsz, naleśniki oraz foremkę w której chcemy przygotować lasagne, przekładamy na zmianę naleśnik, farsz, starta mozzarella i tak do końca. Wierzch posypujemy mozzarellą. Całość wkładamy do piekarnika na ok 15-20 min zapiekamy.
Jeżeli ktoś z Was lubi sos beszamelowy można lasagne polać takim sosem i zapiec, też jest pyszna.
Przepis na beszamel:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki (ja używam pełnoziarnistej i też wychodzi ;P)
- 3 łyżki mleka (0,5%)
- gałka muszkatułowa, biały pieprz, sól.
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło dodajemy mąkę którą delikatnie podsmażamy a następnie delikatnie dodajemy mleko energicznie mieszając. Na koniec dodajemy przyprawy według indywidualnego smaku.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz