środa, 18 czerwca 2014

Macie ochotę na LASAGNE bolognese z naleśników?? ZAPRASZAM

Cześć

Pewnego dnia obudziłam się i pomyślałam, że mam ochotę na lasagne, pomysł niby banalny ale...no właśnie jest ale. Niestety nie jadam makaronów jedynie pełnoziarniste a w sklepy oferują tylko płaty makaronowe do lasagne pszenne. Znalazłam bardzo szybko rozwiązanie naleśniki gryczane, kukurydziane zamiast makaronu. Yupy i jest LASAGNE.



SKŁADNIKI:
  • mąka kukurydziana lub gryczana
  • mleko 0,5%
  • oliwa z oliwek
  • olej kokosowy
  • jajko
  • mięso mielone (drób)
  • bazylia, oregano (doniczka)
  • puszka pomidorów
  • mozzarella kostka


Ciasto na naleśniki:
  • 2 szkl. mąki kukurydzianej lub gryczanej
  • 2 szkl. mleka 0,5 %
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • szczypta soli
  • szczypta sody lub proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Przygotowanie:
   Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmiksować. Jeśli ciasto jest jeszcze za bardzo lejące należy dodać mąki. Konsystencja jak na zwykłe naleśniki. Piec na dobrze rozgrzanej patelni. 
Osobiście przygotowywałam lasagne w formie do tarty, 6 naleśników wystarcza na taką formę. 

Farsz:
  • 0,5 kg mięsa mielonego najlepiej z piersi kurczaka lub indyka
  • puszka pomidorów bez skórki
  • ząbek czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • przyprawy: sól, chilly 
Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelkę z oleję kokosowym w rzucamy czosnek, następnie mięso mielone. Ja mięsa mielonego nie smażę tylko gotuję. Jak to robię ?? Na patelkę na której szklimy czosnek i następnie mieszamy go z mięsem dolewam wywar warzywny, czekam aż wywar odparuje dodaję pomidory z puszki, pęczek bazylii oraz oregano. Przez 15 minut jeszcze gotuję tak przygotowany farsz, następnie oddaję przyprawy do smaku. GOTOWE. 

PRZYGOTOWANIE:
Gdy już mamy gotowy farsz, naleśniki oraz foremkę w której chcemy przygotować lasagne, przekładamy na zmianę naleśnik, farsz, starta mozzarella i tak do końca. Wierzch posypujemy mozzarellą. Całość wkładamy do piekarnika na ok 15-20 min zapiekamy. 

Jeżeli ktoś z Was lubi sos beszamelowy można lasagne polać takim sosem i  zapiec, też jest pyszna.
Przepis na beszamel:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki (ja używam pełnoziarnistej i też wychodzi ;P)
  • 3 łyżki mleka (0,5%)
  • gałka muszkatułowa, biały pieprz, sól.
Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło dodajemy mąkę którą delikatnie podsmażamy a następnie delikatnie dodajemy mleko energicznie mieszając. Na koniec dodajemy przyprawy według indywidualnego smaku. 


SMACZNEGO ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz