środa, 29 października 2014

Tarta francuska z dynią, szpinakiem, ricottą...szybki przepis


SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 250 g dyni
  • 100 g liści szpinaku bebe
  • 100 g sera ricotta
  • 2 łyżki jogurtu 
  • 1 żółtko
  • 1 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, chili, imbir, skórka pomarańczy
PRZYGOTOWANIE: 

  • Dynię obrać ze skóry, oczyścić z pestek, zetrzeć na tarce (duże oczka). Na rozgrzaną patelnię (1 łyżka oliwy do duszenia dyni) dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, startą dynię, przyprawy: sól, posiekane chili lub mielone, skórkę pomarańczy, imbir do smaku. Całość dusimy ok 10-15 min, aż dynia będzie miękka. 
  • Na foremkę do tarty wykładamy ciasto francuskie zagniatamy brzegi tworząc wianek. Na ciasto wykładamy dynię, szpinak (szpinak myjemy), ricottę. 
  • W misce roztrzepujemy żółtko, aż będzie piana dodajemy jogurt. Dokładnie łączymy.  
  • Całość piec w temperaturze 180 C przez 20-30 min. 
Czas przygotowania: ok 40 min 

Przepis nie należy do trudnych, tym bardziej że nie robiłam sama ciasta francuskiego ;( z tego powodu jest mi wstyd ;P ale zależało mi na czasie, żeby zrobić coś szybko i żeby było smacznie. Obiecuję że nadrobię i w końcu pojawi się przepis na ciasto francuskie w moim wydaniu. 

ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz