SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g dyni
- 100 g liści szpinaku bebe
- 100 g sera ricotta
- 2 łyżki jogurtu
- 1 żółtko
- 1 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, chili, imbir, skórka pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię obrać ze skóry, oczyścić z pestek, zetrzeć na tarce (duże oczka). Na rozgrzaną patelnię (1 łyżka oliwy do duszenia dyni) dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, startą dynię, przyprawy: sól, posiekane chili lub mielone, skórkę pomarańczy, imbir do smaku. Całość dusimy ok 10-15 min, aż dynia będzie miękka.
- Na foremkę do tarty wykładamy ciasto francuskie zagniatamy brzegi tworząc wianek. Na ciasto wykładamy dynię, szpinak (szpinak myjemy), ricottę.
- W misce roztrzepujemy żółtko, aż będzie piana dodajemy jogurt. Dokładnie łączymy.
- Całość piec w temperaturze 180 C przez 20-30 min.
Czas przygotowania: ok 40 min
Przepis nie należy do trudnych, tym bardziej że nie robiłam sama ciasta francuskiego ;( z tego powodu jest mi wstyd ;P ale zależało mi na czasie, żeby zrobić coś szybko i żeby było smacznie. Obiecuję że nadrobię i w końcu pojawi się przepis na ciasto francuskie w moim wydaniu.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz