SKŁADNIKI:
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kurek
- 100 g łososia
- 0,5 łyżki masła
- pęczek pietruszki
- rozmaryn, mięta
- łyżka jogurtu greckiego
- sok z cytryny do skropienia łososia
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona mielona słodka
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie przez ok 15 min.
- Na rozgrzaną patelnię z masłem dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, dokładnie umyte kurki. Składniki smażymy ok 15 min, następnie dodajemy natkę pietruszki, przyprawy. Ugotowaną kaszę wysypujemy na patelnię i dusimy ok 15 min na wolnym ogniu, aby kasza przeszła smakiem kurek. Składniki można podlać przegotowaną wodą lub białym winem (która/które i tak odparuje). Przed podaniem kasze, z kurkami mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego.
- Łososia dokładnie myjemy i suszymy. Rybę wykładamy na papier do pieczenia. Następnie dodajemy przyprawy które należy wmasować: sól, pieprz, paprykę słodką mieloną, rozmaryn, mięta, sok z cytryny, odrobinę masełka. Papier zwijamy tworząc papilot. Łososia pieczemy przez 25-30 min w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 C.
Sposób podania jak powyżej. Ja zdecydowałam się na dodatek w postaci ogórków kiszonych tego rocznej produkcji mamy Uli....PYSZNOŚCI
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz