środa, 29 października 2014

Kasza gryczana = kurki = aromatyczny łosoś


SKŁADNIKI:
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 1 cebula czerwona 
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kurek 
  • 100 g łososia
  • 0,5 łyżki masła
  • pęczek pietruszki
  • rozmaryn, mięta
  • łyżka jogurtu greckiego 
  • sok z cytryny do skropienia łososia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona mielona słodka
PRZYGOTOWANIE:

  • Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie przez ok 15 min. 
  • Na rozgrzaną patelnię z masłem dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, dokładnie umyte kurki. Składniki smażymy ok 15 min, następnie dodajemy natkę pietruszki, przyprawy. Ugotowaną kaszę wysypujemy na patelnię i dusimy ok 15 min na wolnym ogniu, aby kasza przeszła smakiem kurek. Składniki  można podlać przegotowaną wodą lub białym winem (która/które i tak odparuje). Przed podaniem kasze, z kurkami mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego. 
  • Łososia dokładnie myjemy i suszymy. Rybę wykładamy na papier do pieczenia. Następnie dodajemy przyprawy które należy wmasować: sól, pieprz, paprykę słodką mieloną, rozmaryn, mięta, sok z cytryny, odrobinę masełka. Papier zwijamy tworząc papilot. Łososia pieczemy przez 25-30 min w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 C. 
Sposób podania jak powyżej. Ja zdecydowałam się na dodatek w postaci ogórków kiszonych tego rocznej produkcji mamy Uli....PYSZNOŚCI 

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz