piątek, 21 listopada 2014

Kaczka dziwaczka w wiśniach



SKŁADNIKI:


  • 500 g piersi z kaczki mogą być również udka, podudzia wedle upodobań ;)
  • 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego nie słodzonego (ja używam dżem domowej produkcji)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryczka chili lub pepperoni 
  • 2 łyżki wody przegotowanej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego (w wersji płynnej).
  • 1 natka pietruszki 
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • przyprawy: sól morska. 


PRZYGOTOWANIE:

  • Kaczę dokładnie myjemy zimną wodą, suszymy za pomocą papierowego ręcznika i wkładamy do dużej miski.
  • Do małej miski dodajemy dżem wiśniowy (mogą być również powidła śliwkowe), wodę, olej. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę (piórka), papryczkę chili, natkę pietruszki, przeciśnięty czosnek. Na sam koniec dodajemy  łyżeczkę soli i łyżkę octu. Marynata gotowa. 
  • Kaczkę zalewamy marynatą, masujemy aby wszystkie składniki połączyły się z mięsem. Wkładamy na noc do lodówki. 
  • Kaczkę pieczemy w worku lub naczyniu żaroodpornym (z marynatą). Ja kaczkę piekłam w worku, który następnie położyłam w wysokiej foremce i nalałam 2 szklanki wody. Kaczka piekła się w kąpieli wodnej, prze 1 - 1,5 godz. w temperaturze 160-180 C. 


SPOSÓB PODANIA:

Ja kaczkę postanowiłam podać z kaszą gryczaną, inną alternatywą może być kasza jaglana czy ryż brązowy. Aby nadać kaszy aromatycznego smaku po ugotowaniu wysypałam kaszę do garnka i dodałam 4 łyżki sosu, który powstał w czasie pieczenia kaczki. Potrawę na sam koniec można posypać natką pietruszki. 
SMACZNEGO !!! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz