Witajcie ;) dziś zdecydowałam się na coś bardziej egzotycznego w kuchni, postanowiłam zmierzyć się z przygotowaniem owoców morza: langustynek.
SKŁADNIKI:
- 8 szt. langustynek świeżych mogą być mrożone
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 0,5 puszki pomidorów bez skórki
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- 0,5 małej papryczki chili
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sok z połowy pomarańczy
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Langustynki umyłam pod zimną wodą, osuszyłam ułożyłam na talerzy posypałam solą oraz skropiłam cytryną.
- Na patelni roztopiłam masło/olej kokosowy wycisnęłam czosnek i lekko go zarumieniłam. Osuszone langustynki położyłam na rozgrzanej patelce smażyłam przez około 4 minut (zmniejszonym palniku) z każdej strony aż pancerze się zrumieniły. W końcowym efekcie mają być chrupiące.
- Następnie dodałam posiekaną natkę pietruszki, chili oraz sok pomarańczowy, dusiłam ok. 1 minuty.
- Na koniec dodałam pomidory. Po upływie ok 2 minut zestawiłam langustynki z ognia.
Sposób podania:
Langustynki możemy podać z:
- sałatka z roszponki z kozim serem i pomarańczą skropiona vinegre
- bagietka francuska
ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz