wtorek, 17 lutego 2015

LANGUSTYNKI


Witajcie ;) dziś zdecydowałam się na coś bardziej egzotycznego w kuchni, postanowiłam zmierzyć się z przygotowaniem owoców morza: langustynek. 

SKŁADNIKI:

  • 8 szt. langustynek świeżych mogą być mrożone
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 0,5 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 0,5 małej papryczki chili
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sok z połowy pomarańczy
  • sól


PRZYGOTOWANIE:


  • Langustynki umyłam pod zimną wodą, osuszyłam ułożyłam na talerzy posypałam solą oraz skropiłam cytryną. 
  • Na patelni roztopiłam masło/olej kokosowy wycisnęłam czosnek i lekko go zarumieniłam. Osuszone langustynki położyłam na rozgrzanej patelce smażyłam przez około 4 minut (zmniejszonym palniku) z każdej strony aż pancerze się zrumieniły. W końcowym efekcie mają być chrupiące. 
  • Następnie dodałam posiekaną natkę pietruszki, chili oraz sok pomarańczowy, dusiłam ok. 1 minuty.
  • Na koniec dodałam pomidory. Po upływie ok 2 minut zestawiłam langustynki z ognia.

Sposób podania:

Langustynki możemy podać z:

  • sałatka z  roszponki z kozim serem i pomarańczą skropiona vinegre
  • bagietka francuska 


ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz