SKŁADNIKI:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 4 łyżki ketchupu pikantny/łagodny wg. uznania
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 paczka krakersów wielozbożowych
- natka pietruszki
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól
PRZYGOTOWANIE:
- Umytą, osuszoną pierś z kurczaka kroimy w grubsze paski.
- W misce rozrabiamy naszą marynatę składającą się z ketchupu, jogurtu naturalnego. Do marynaty dodajemy przyprawy: sól, papryczkę chili (pokrojoną), natkę pietruszki (posiekaną), czosnek (drobno posiekany).
- Do przygotowanej marynaty wrzucamy pierś z kurczaka. Odstawiamy do lodówki na 1 h.
- Na talerzu kruszymy krakersy w których będziemy panierować kurczaka. Każdy pasek dokładnie obtaczamy w panierce z krakersów.
- Gotowe paluszki krakers-owe z kurczaka układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 30 min.
SPOSÓB PODANIA:
Paluszki krakers-owe możemy traktować jako danie główne z ryżem brązowym, surówką ale również może być formą przystawki z dipami (meksykański, czosnkowy). Super sprawdza się na domówkach ;D
CZAS PRZYGOTOWANIA:
min 1 h wówczas skracamy czas marynowania do 0,5 h.
max 1,5 h
UWAGA:
Krakersy możemy zastąpić mieszanką: płatków owsianych, czarnego sezamu, siemia lnianego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz