sobota, 7 marca 2015

Paluszki krakers-owe





SKŁADNIKI:


  •  0,5 kg piersi z kurczaka
  • 4 łyżki ketchupu pikantny/łagodny wg. uznania
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 paczka krakersów wielozbożowych 
  • natka pietruszki
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól


PRZYGOTOWANIE:


  • Umytą, osuszoną pierś z kurczaka kroimy w grubsze paski.
  • W misce rozrabiamy naszą marynatę składającą się z ketchupu, jogurtu naturalnego. Do marynaty dodajemy przyprawy: sól, papryczkę chili (pokrojoną), natkę pietruszki (posiekaną), czosnek (drobno posiekany).
  • Do przygotowanej marynaty wrzucamy pierś z kurczaka. Odstawiamy do lodówki na 1 h.
  • Na talerzu kruszymy krakersy w których będziemy panierować kurczaka. Każdy pasek dokładnie obtaczamy w panierce z krakersów. 
  • Gotowe paluszki krakers-owe z kurczaka układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 30 min. 

SPOSÓB PODANIA:

Paluszki krakers-owe możemy traktować jako danie główne z ryżem brązowym, surówką ale również może być formą przystawki z dipami (meksykański, czosnkowy). Super sprawdza się na domówkach ;D 

CZAS PRZYGOTOWANIA:

min 1 h wówczas skracamy czas marynowania do 0,5 h.
max 1,5 h

UWAGA:

Krakersy możemy zastąpić mieszanką: płatków owsianych, czarnego sezamu, siemia lnianego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz