SKŁADNIKI:
- 1 szkl. ryżu do sushi
- 2 łyżki octu ryżowego do sushi
- 6 arkuszy wodorostów morskich - nori
- 100 g łososia wędzonego
- 1 awokado
- 0,5 opakowania serka białego np. twój smak czy inny naturalny.
- sezam
- sosy: sojowy, orientalny, teriyaki
- imbir marynowany
- chrzan chiński - wasabi
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż wsypujemy do garnka zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy ocet ryżowy gotujemy ok 10-15 min aż ryż wchłonie całą wodę. Gotujemy na zmniejszonym ogniu/ palniku. Gdy ryż jest już ugotowany należy go odstawić i poczekać aż będzie chłodny.
- Łososia pokroić w paski.
- Awokado umyć, obrać i pokroić w paski.
- Do małej miseczki nalać zimnej, lodowatej wody. Ponieważ ryż do sushi jest bardzo lepki należy nakładać go na nori za pomocą zwilżonych dłoni w lodowatej wodzie, co ułatwia jego formowanie na całej powierzchni arkuszu.
- Na specjalną mate do zwijania sushi należy położyć nasz arkusz następnie zwilżonymi dłońmi rozprowadzić na całej jego powierzchni ryż. Gdy ryż już jest nałożony należy odwrócić arkusz. Na odwróconej stronie gdzie nie mamy ryżu nakładamy serek, łosoś, awokado i zwijamy nasz arkusz dobrze dociskając za pomocą maty. Odcinamy zwinięto część.
- Na talerz wysypujemy sezam, w którym będziemy taczać nasze gotowe, zwinięte już sushi.
- Tak zwiniętą i otoczoną w sezamie roladę kroimy na ok 6 równych kawałów, w zależności jakie mają być one grube.
- Z jednego arkusza wodorostów powinno nam wyjść około 12 sushi a dokładnie URAMAKI ;)
- Podawać na stylowych naczyniach, maczać w sosie: sojowym, orientalnym czy też tym który podbił moje podniebienie smakiem teriyaki. Ponadto nie zapomnijmy o wasabi i imbirze który ma za zadanie oczyszczać nasze kubki smakowe.
SMACZNEGO !!!
UWAGA: Jeżeli nie masz w domu maty do zwijania sushi nie szkodzi ja tez tym razem nie miała ;P Jak sobie poradziłam ??
Na deskę do krojenia położyłam folię spożywczą która miała pełnić funkcję maty zdała test w 100%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz