SKŁADNIKI:
• 1 szklanka (250 ml) zaparzonej mocnej kawy, może być z ekspresu
• 50 ml likieru kawowy, migdałowy
• 250 g truskawek
• 4 żółtka
• 4 łyżki cukru trzcinowego
• 250 g mascarpone
• 100 g biszkoptów okrągłych
PRZYGOTOWANIE:
- Zaparzyć kawę. Dodać likier kawowy, migdałowy dokładnie wymieszać w miseczce. Ostudzić.
- Żółtka włożyć do miski metalowej, dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach na puszystą i jasną masę przez około 10 minut. Zmniejszyć obroty do średnich i stopniowo dodawać ser mascarpone cały czas ubijając. Na koniec otrzymamy puszystą, gęstą i jasną masę.
- Umyć osuszyć truskawki, pokroić w plastry.
- Przygotować pucharki.
- Biszkopty maczać w kawie z likierem i układać na przemian z kremem, truskawkami.
- Na koniec posypać kakao.
- Odstawić do lodówki na 4-5 godzin. UWAGA: najlepiej na noc ;)
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz