wtorek, 17 lutego 2015

TIRAMISU


    


SKŁADNIKI:

1 szklanka (250 ml) zaparzonej mocnej kawy, może być z ekspresu

50 ml likieru kawowy, migdałowy

250 g truskawek 

4 żółtka

4 łyżki cukru trzcinowego

250 g mascarpone

100 g biszkoptów okrągłych

PRZYGOTOWANIE:
  • Zaparzyć kawę. Dodać likier kawowy, migdałowy dokładnie wymieszać w miseczce. Ostudzić. 
  • Żółtka włożyć do miski metalowej, dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach na puszystą i jasną masę przez około 10 minut. Zmniejszyć obroty do średnich i stopniowo dodawać ser mascarpone cały czas ubijając. Na koniec otrzymamy puszystą, gęstą i jasną masę.
  • Umyć osuszyć truskawki, pokroić w plastry. 
  • Przygotować pucharki.
  • Biszkopty maczać w kawie z likierem i układać na przemian z kremem, truskawkami.
  • Na koniec posypać kakao. 
  • Odstawić do lodówki na 4-5 godzin. UWAGA: najlepiej na noc ;)
SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz