piątek, 4 lipca 2014

Idziemy na jagody ;) W roli głównej ciasto drożdżowe z jagodami na mące kukurydzianej.

Witam :)

Jagody hmmm co by tu zrobić ?? I tak powstał pomysł na ciasto drożdżowe z jagodami. Dziś chciałabym pokazać Wam szybki przepis na bardzo dobre ciasto drożdżowe z mąki kukurydzianej z jagodami i kruszonką. Muszę się przyznać, że było to dla mnie wyzwanie po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe z mąki kukurydzianej i mam wrażenie, że jest jeszcze lepsze niż z mąki tortowej. Ciasto pięknie wyrosło !!! A efekt zobaczcie sami.


Przepis oraz składniki potrzebne do zrobienia ciasta podaję poniżej. 

Potrzebne składniki:

CIASTO:
  • 500 g mąka kukurydziana
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka 0,5%
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 0,5 kostki drożdży 
  • 0,5 kostki masła
KRUSZONKA:
  • 2 żółtka
  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • 0,5 szkl cukru
  • łyżka masło (twarde)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
NADZIENIE:

  • 1 L jagód 
  • 1 łyżka cukru 



  • Mleko należy zagrzać nie gotować. W letnim mleku rozpuszczamy 0,5 kostki drożdży dodajemy 2 łyżki cukru. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia drożdży.
  • W rondelku rozpuszczamy 0,5 kostki masła.
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę kukurydzianą dodajemy 2 jajka następnie przygotowany rozczyn z drożdżami zagniatamy, na sam koniec dodajemy masło i wygniatam do połączenia się składników. Jeśli ciasto lepi się do rąk należy dodawać stopniową mąkę, dlatego też najlepiej jest z tych 500 g zostawić 100 g na wszelki wypadek. Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że lubi być "pieszczone" im dłużej je wygniatasz tym lepiej wyrośnie. 
  • Gdy ciasto jest gładkie bez grudek przekładamy je do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto pozostawiamy na 10 min aby odpoczęło i wyrosło.
  • W czasie gdy ciasto jest już w foremce możemy przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą delikatnie opuszkami palców a następnie przesiewamy przez dłonie. Musi być sypka, nie może się lepić. 
  • Jagody łączymy z cukrem.
  • Gdy już ciasto wyrosło wysypujemy na nie jagody oraz kruszonkę.
  • Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-180 C przez 50-60 min, w zależności od piekarnika. 
A tak ciasto wygląda przed włożeniem do piekarnika:

I tak powstało pyszne ciasto jagodowe. Mam nadzieje, że spróbujecie sami zrobić i napiszecie jak Wam się udała przygoda z jagodami a co najważniejsze jak smakowało. 

SMACZNEGO ;)







2 komentarze:

  1. Zobaczyłam i aż ślinka mi pociekła :) więc od razu wzięłam się do roboty, bo ja też takie chcę! Ciasto robi się dość szybko i jest po prostu pyszne! Z blachy znika błyskawicznie :) Rewelacja!
    Ps. na dowód spróbuję zamieścić foto ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że przygoda z jagodami się udała i tym bardziej, że posmakowała ;) SUPER

      Usuń