Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego. Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można także z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie nadaje potrawom orientalny charakter. Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, a do tego jest o wiele zdrowszy od niektórych, bardziej popularnych olejów. Nie każdy wie, że oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur. Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.
Olej kokosowy ma bardzo ciekawy skład i proporcje składników o wysokiej wartości zdrowotnej.
Skład:
zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):
50-60% kwasu laurynowego
15-20% kwasu mirystynowego
7-12% kwasu palmitynowego
5-11% kwasu kaprylowego
4-9% kwasu kaprynowego
1,5-5% kwasu stearynowego
1-1,5% kwasu kapronowego
oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:
4-10% kwasu oleinowego
ok. 2% kwasu linolowego
do 0,2% kwasu linolenowego
W medycynie naturalnej używany jest do leczenia bardzo wielu schorzeń i dolegliwości, takich jak:
- bóle zębów,
- trądzik,
- opryszczka,
- wypryski,
- egzema,
- zapalenia i owrzodzenia skóry,
- syfilis,
- łysienie,
- siniaki,
- oparzenia,
- kaszel,
- przeziębienia,
- gorączka,
- osłabienie odporności,
- choroby układu trawienia, wrzody,
- kamienie nerkowe,
- bolesne i nieregularne miesiączki,
- niedobory witamin,
- astma,
- osteoporoza.
Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce. Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy. Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę. Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne. Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.
MOJA OPINIA:
Pierwszy raz olej kokosowy zakupiłam rok temu i stosuję go do tej pory. Jego magiczne w skutku działanie sprawdziłam na początku w kuchni, olej rzepakowy, oliwę zastąpiłam właśnie nim. Co za tym idzie ?? Lepsze samopoczucie, szybsza przemiana materii oraz zdecydowanie lepsze wyniki badań. Od nie dawna postanowiłam wypróbować go na suchą skórę z którą miałam problem a żaden z balsamów nie pomagał. Już nie wielka ilość wystarczy aby nawilżyć całą powierzchnię swojego ciała. Skóra staję się miękka, delikatna oraz jędrna, a jeśli masz przebarwienia na skórze nie musisz się już nimi martwić po regularnym stosowaniu staną się mniej widoczne. Suche, zniszczone włosy olej kokosowy i z tym problemem sobie poradzi ;)
Cena... z nią bywa różnie waha się od 20 do 30 zł. Udało mi się kiedyś kupić olej kokosowy w jednym ze sklepów BIO za 14 zł/ 500 ml była to mega okazja.
Polecam gorąco ten produkt dla mnie jest on jednym z tych produktów must have.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz