Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki, te golonki, boczki i kiełbasy oraz to, że tradycyjnie większość z Nas kapustę zasmaża. Przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne.
Kapusta jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach.
Dziś chciałabym przedstawić Wam moją propozycję na zdrową smaczną kapustę. Co będzie Wam potrzebne ??
SKŁADNIKI:
- Główka kapusty białej,
- 2 pomidory malinowe,
- natka pietruszki,
- koperek,
- 1 duża marchewka,
- przyprawy: sól, pieprz,
- 1 łyżeczka osełki.
PRZYGOTOWANIE:
- Kapustę siekamy, marchewkę należy zetrzeć na tarce - zalewamy wodą, dodajemy ok łyżki soli na garnek 5 L. Gotujemy.
- Gdy kapusta się zagotuję pierwszą wodę należy odlać, aby nie było goryczki. Następnie zalewamy ponownie wodą i gotujemy ok 30 minut aż kapusta będzie miękka, odlewamy wodę.
- Po odlaniu wody, kapustę musimy jeszcze troszkę pod parować z pozostałej wody. Następnie dodajemy masełko, z parzone pomidory, natkę pietruszki, koperek i dusimy przez około 10-15 min.
- Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem możemy nawet dodać pół kostki warzywnej oraz magi.
- Tak przygotowaną kapustkę podaną na talerzu posypujemy jeszcze koperkiem. Możemy jeść samą lub z młodymi ziemniaczkami kaszą itp...itd...
Mam nadzieje, że ten przepis przypadł wam do gustu. Życzę smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz