środa, 30 lipca 2014

Grillowana pita z łososiem


SKŁADNIKI :

  • 250 g łososia (może być wędzony)
  • mix sałat 
  • rukola 
  • feta chuda
  • pomidor
  • czarne oliwki 
  • przyprawy do łososia: sól, pieprz, rozmaryn, sok z cytryny 
  • dresing: oliwa z oliwek, ocet winny, sól, pieprz, musztarda francuska może być też delikatesowa 
  • pita: można kupić gotową pełnoziarnistą lub zrobić samemu poniżej podam przepis...jest równie dobra, gdy zrobisz to sam ;)
Produkty potrzebne do pity:
  • 10 dag mąki kukurydzianej 
  • 10 dag mąki pszennej może być pełnoziarnista, gryczana
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli 
  • olej rzepakowy 
PRZYGOTOWANI:

  • Łososia należy przyprawić pokropić sokiem z cytryny odstawić na około 15 min a następnie grillować ok 10 min z jednej i z drugiej strony. 
  • Mix sałat wymieszać z rukolą. Pokroić pomidora, fetę w kostkę, oliwki w paski dodać do sałatki. Ilość oliwek zależy od Was. 
  • Dresing: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka wody, 1 łyżeczka musztardy, szczypta soli, pieprzu, 1 łyżeczka octu winnego lub cytryny. 
  • Przygotowany dresing dodajemy do sałatki. Dokładnie łączymy ze sobą składniki z dresingiem.
  • Pita: Jajka, mąkę, sól, mleko dokładnie wyrobić na gładką masę. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, następnie uformować duże okręgi. Patelnie z olejem dokładnie rozgrzać i smażyć uformowane placki. Placki smażymy ok 5-7 min, aż powstaną lekko brązowe bąbelki na placku. (przepis jest na większą ilość placków)
  • Następnie na usmażony placek (pitę) nakładamy delikatnie pod grillowanego łososia, i składam brzegami do siebie (tak jak widać na foto w kwadrat). Następnie grillujemy łososia w picie jeszcze przez ok 15 min z jednej i drugiej strony. 

DOBRE RADY:

   Jeśli nie przepadacie za łososiem (rybami) możecie go zastąpić kurczakiem. Pamiętajcie jednak, że wtedy musicie kurczaka troszkę dłużej grillować. Kurczak najlepiej smakuje, gdy jest dzień wcześnie zamarynowany. Przykładowa marynata, którą mogę Wam polecić to: oliwa z oliwek, sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, czosnek. Przyprawy należy dodać wg indywidualnego smaku. Następnie odstawić zamarynowanego kurczaka do lodówki na ok 12 h. Kurczak jest wtedy soczysty, kruchy, aromatyczny. 


GOTOWE ŻYCZĘ SMACZNEGO 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz