SKŁADNIKI:
Ciasto na naleśniki:
- 2 szkl. mleka 0,5 %
- łyżka oliwy
- 1 szkl. mąki kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- 1 jajko
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
http://shinyramones.blogspot.com/2014/06/macie-ochote-na-lasagne-bolognese-z.html
Farsz:
- 2 filety z kurczaka (grillowane)
- pół kostki szpinaku mrożonego lub bebe pół paczki
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- olej kokosowy
- ser mozzarella
- 1 pomidor
- przyprawy: papryka słodka, chili, sól, oregano, bazylia.
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka dokładnie umyj osusz, przekrój na 4 części delikatnie rozbij. Kurczak przypraw solą, chilli, papryką słodką, wciśnij jeden ząbek czosnku zalej oliwą. Wstaw na ok 1 h do lodówki. W tym czasie możesz przygotować farsz z szpinaku. Na rozgrzanej patelni podsmaż szpinak, czosnek, papryczkę chilli wg. uznania. Dodaj przyprawy pieprz, sól, oregano, bazylię. Na sam koniec zestaw farsz z palnika i dodaj łyżkę jogurtu. Po 1 h wyjmij kurczaka z lodówki i grilluj na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu). Teraz wystarczy naleśniki posmarować farszem ze szpinaku, dodać kurczaka, ser, pomidor (w plastry jak na kanapki) i zapiec w piekarniku. Piekarnik musi być rozgrzany do 180 C, następnie po włożeniu naleśników zmniejszamy do 150 C i zapiekamy ok 15 min aż naleśniki będą chrupiące.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz