czwartek, 24 lipca 2014

Zapiekane naleśniki z kurczakiem, szpinakiem, serem mozzarellą, pomidorem



SKŁADNIKI:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 szkl. mleka 0,5 % 
  • łyżka oliwy 
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 1 jajko
  • sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:

http://shinyramones.blogspot.com/2014/06/macie-ochote-na-lasagne-bolognese-z.html

Farsz: 
  • 2 filety z kurczaka (grillowane)
  • pół kostki szpinaku mrożonego lub bebe pół paczki
  • 1 łyżka jogurtu greckiego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • papryczka chilli
  • olej kokosowy 
  • ser mozzarella
  • 1 pomidor
  • przyprawy: papryka słodka, chili, sól, oregano, bazylia.
PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka dokładnie umyj osusz, przekrój na 4 części delikatnie rozbij. Kurczak przypraw solą, chilli, papryką słodką, wciśnij jeden ząbek czosnku zalej oliwą. Wstaw na ok 1 h do lodówki. W tym czasie możesz przygotować farsz z szpinaku. Na rozgrzanej patelni podsmaż szpinak, czosnek, papryczkę chilli wg. uznania. Dodaj przyprawy pieprz, sól, oregano, bazylię. Na sam koniec zestaw farsz z palnika i dodaj łyżkę jogurtu. Po 1 h wyjmij kurczaka z lodówki i grilluj na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu). Teraz wystarczy naleśniki posmarować farszem ze szpinaku, dodać kurczaka, ser, pomidor (w plastry jak na kanapki) i zapiec w piekarniku. Piekarnik musi być rozgrzany do 180 C, następnie po włożeniu naleśników zmniejszamy do 150 C i zapiekamy ok 15 min aż naleśniki będą chrupiące. 
SMACZNEGO :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz