wtorek, 29 lipca 2014

Zupa idealna na upał...CHŁODNIK


SKŁADNIKI:

  • Pęczek botwinki 
  • 2 duże buraki
  • 1 ogórek zielony 
  • pęczek rzodkiewki
  • koperek
  • 1 łyżka octu
  • 1 kostka warzywna
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 200 ml jogurtu naturalnego może być również kefir lub maślanka.
PRZYGOTOWANIE:
   Botwinkę opłucz, odetnij  cieniutkie korzenie przy buraczkach, liści z buraczkami posiekaj, obierz duże buraki i pokrój  w kostkę. Przygotowane składniki włóż do garnka z wodą, dodaj kostkę warzywną, przyprawy, ocet. Ocet dodajemy po to by barszcz miał intensywny kolor. Całość gotujemy przez około 30 min na małym ogniu, aż buraki będą chrupiące nie za miękkie. Następnie zestawiamy garnek z ognia do wystygnięcia.  W czasie gdy zupa będzie nam stygła pokrój ogórka zielonego w kosteczkę i zetrzyj na tarce rzodkiewkę. Gdy zupa jest zimna dodaj: ogórek, rzodkiewkę oraz koperek. Do kubka nabierz łyżkę wazową wywaru z garnka dodaj jogurt, dokładnie wymieszaj i dodaj do zupy. Tak przygotowany chłodnik można podawać z jajkiem, grzankami, groszkiem ptysiowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz