wtorek, 5 sierpnia 2014

CIEPŁO...ZIMNO !!! Czyli szarlotka na ciepło z lodami waniliowymi



Witam Was ciepło....przepisem na szarlotkę. Pomysł na szarlotkę z lodami pojawił się, gdy spodziewałam się gości a za oknem gościło piękne słońce. Pierwszy pomysł to lody...dla ochłody ;P ale same lody ?? otóż nie szarlotka. Uważałam że to połączenie ciepło, zimno będzie idealne na goszczącą za oknem pogodę za miast tortu z kremem. I zabrałam się do pracy. Przygotowanie zajęło mi około 1 h. Więc za nim zapukali do drzwi goście szarlotka była gotowa na ciepło do podania. Niestety lodów już sama nie robiłam..hehe
Przepis na szybką...pyszną szarlotkę z bezą podaję poniżej. 

SKŁADNIKI / PRZYGOTOWANIE :

CIASTO 
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru brązowego
  • 50 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kakao
 Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę, ciasto włożyć do lodówki.

NADZIENIE

  • 1 kg jabłek 
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • skórka pomarańczowa
Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę włożyć do garnka, zasypać cukrem. Jabłka prażyć ok 10 minut, aż będą miękkie, następnie zestawić z ognia i dodać skórkę pomarańczową. 


Po 15 minutach wyciągnij ciasto rozwałkuj i wyłóż na okrągłą formę do tarty. Ja używam sylikonowej formy ponieważ nie muszę już wykładać jej papierem. Widelcem zrób dziurki w cieście. Następnie ciasto posyp kakao, i wyłóż jabłka. Ciasto z jabłkami włóż do nagrzanego piekarnika, i piec w temperaturze 180 C przez ok 25 min. 

BEZA

Czas na bezę. W czasie gdy ciasto jest w piekarniku możesz 15 min przed wyciągnięcie zacząć robić bezę. 
Składniki:
  • białko z 3 jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szkl. cukru brązowego
Białko wlewamy do miski i miksujemy na sztywną pianę. Gdy białko jest ubite dodajemy małymi porcjami cukier cały czas miksując w momencie gdy już dodaliśmy cały cukier miksujemy jeszcze na wysokich obrotach przez 2 minuty aby cukier się dokładnie rozpuścił. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną dalej miksujemy. Gdy widzimy że składniki się dokładni połączyły wyciągamy ciasto z piekarnika i wykładamy na jabłka pianę.
Ciasto wkładamy do piekarnika na 20 min. 



SMACZNEGO !!! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz