sobota, 26 lipca 2014

KRÓL BÓB

   


       Witajcie ;) W dzisiejszym poście chciałabym przedstawić Wam króla boba. Od niedawna panuje moda na potrawy z bobem, szczególnie w sezonie letnim. Wiele osób sięga po to warzywo, dlatego też warto byłoby wiedzieć jakie wartości odżywcze posiada i dzięki czemu zyskał taką popularność. 
   Bób jest warzywem charakteryzującym się wysokimi wartościami odżywczymi przy stosunkowo niskiej zawartości kalorii. Cechuje się znaczną zawartością błonnika pokarmowego i niską zawartością tłuszczu co sprawia że bób może być stosowany przez osoby chcące schudnąć oraz te które chcą prowadzić profilaktykę w chorobie wieńcowej lub ceniące prawidłową zbilansowaną dietę. Bób (w stu gramach) zawiera znaczne ilości żelaza, magnezu, miedzi a także  177 mg folianów (44% dziennego zapotrzebowania na ten składnik). Niestety bób nie jest najlepszym źródłem witamin takich jak C, E, oraz A, zawiera jednak witaminę  K, tiaminę i ryboflawinę.


 A teraz czas na przepis ;) PLACKI Z BOBEM, KASZĄ GRYCZANĄ....mniam


SKŁADNIKI:
  • 500 g bobu
  • 1 torebka kaszy gryczanej lub 1 szkl. kaszy gryczanej na 2 szkl. wody 
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 0,5 szkl. prażonego słonecznika
  • 0,5 szkl. odrębów przennych lub żytnich 
PRZYGOTOWANIE:

Bób oraz kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie (oczywiście w osobnych garnkach ;P). Bób gotujemy aż jego mięsisty środek będzie miękki. Ugotowany bób należy obrać i rozgnieść na pire. 
Kaszę z bobem dokładnie łączymy dodajemy jajko, przyprawy (wg. uznania), prażony słonecznik oraz połowę przygotowanej szklanki otrębów, resztę zostawiamy do obtoczenia gotowych, uformowanych placków. Placki układamy na foremce wyłożonej papierem i pieczemy ok 15-20 min w temperaturze 160 C. Placki muszę być chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku. 

DOBRE RADY:

Gotowe placki można jeść z dresingiem czosnkowym, pomidorowym. Można również posypać parmezanem. 



2 komentarze:

  1. Jadłam - smaczny, sycacy i zdrowy obiad. Nawet mój tato który jest typowym mięsozerca zjadł ze smakiem �� Polecam jako zdrowsza alternatywa "mielonego" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po więcej info zapraszam do https://dietetycy.org.pl/bob-wlasciwosci-wartosci-odzywcze/

    OdpowiedzUsuń