SKŁADNIKI (2 os):
- 250 g krewetek królewskich
- 3 łyżki konfitury wiśniowej. Ja użyłam konfitury wiśniowej tegorocznej by teściowa Ula...super
- 8 pomidorów suszonych
- 2 garści liści szpinaku typu bebe
- 1 bagietka posmarowana masełkiem czosnkowym (tj. 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku, szczypta: soli, pieprzu)
- 2 plastry cytryny lub limonki
- 1 natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 plasterki papryczki chili
- 0,5 czerwonej cebuli
PRZYGOTOWANIE:
KREWETKI
- Krewetki dokładni umyć, obrać oraz osuszyć.
- Cebulę, pietruszkę, czosnek posiekać.
- Na rozgrzaną patelnię z łyżką masełka dodać kolejno: cebulę, czosnek aż się zeszklą następnie krewetki.
- Gdy krewetki się zarumienią dodajemy posiekaną papryczkę chili oraz pietruszkę zdejmujemy z ognia.
MUS WIŚNIOWY
1,5 łyżki konfitury wiśniowej, 2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody przegotowanej, 1 łyżeczka octu jabłkowego, szczypta papryczki chili, sól. Wszystkie składniki dokładnie zblendować a następnie dodać 1,5 łyżki konfitury z kawałkami wiśni.
BAGIETKA
Bagietkę kroimy, smarujemy masełkiem czosnkowym. Układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku ok 10-15 min aż się zarumienią i będą chrupiące.
KOŃCOWY EFEKT
Na talerze wykładamy umyty osuszony szpinak. Na szpinak kładziemy na osobę po 4 pomidorki suszone, polewamy musem wiśniowym. Następnie wykładamy krewetki. Dodajemy limonkę. Podajmy z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz