poniedziałek, 22 września 2014

Aromatyczne krewetki z musem wiśniowym


SKŁADNIKI (2 os):

  • 250 g krewetek królewskich 
  • 3 łyżki konfitury wiśniowej. Ja użyłam konfitury wiśniowej tegorocznej by teściowa Ula...super
  • 8 pomidorów suszonych 
  • 2 garści liści szpinaku typu bebe
  • 1 bagietka posmarowana masełkiem czosnkowym (tj. 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku, szczypta: soli, pieprzu)
  • 2 plastry cytryny lub limonki
  • 1 natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 plasterki papryczki chili 
  • 0,5 czerwonej cebuli  


PRZYGOTOWANIE:

KREWETKI

  • Krewetki dokładni umyć, obrać oraz osuszyć.
  • Cebulę, pietruszkę, czosnek posiekać.
  • Na rozgrzaną patelnię z łyżką masełka dodać kolejno: cebulę, czosnek aż się zeszklą następnie krewetki. 
  • Gdy krewetki się zarumienią dodajemy posiekaną papryczkę chili oraz pietruszkę zdejmujemy z ognia. 


MUS WIŚNIOWY

1,5 łyżki konfitury wiśniowej,  2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody przegotowanej, 1 łyżeczka octu jabłkowego, szczypta papryczki chili, sól. Wszystkie składniki dokładnie zblendować a następnie dodać 1,5 łyżki konfitury z kawałkami wiśni. 

BAGIETKA

Bagietkę kroimy, smarujemy masełkiem czosnkowym. Układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku ok 10-15 min aż się zarumienią i będą chrupiące. 

KOŃCOWY EFEKT

Na talerze wykładamy umyty osuszony szpinak. Na szpinak kładziemy na osobę po 4 pomidorki suszone, polewamy musem wiśniowym. Następnie wykładamy krewetki. Dodajemy limonkę. Podajmy z bagietką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz