SKŁADNIKI:
- 200 g dyni pokrojonej w kostkę
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki np. kukurydzianej może być też tortowa
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 słoik powideł śliwkowych
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię, jabłka oraz cynamon prażymy na wolnym ogniu aż dynia i jabłka będą miękkie. Następnie ucieramy je na gładką masę tj. puree.
- Gdy puree jest chłodne dodajemy szczyptę soli, jajka, jogurt, roztopione masło składniki łączymy ze sobą a następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Utworzona masa powinna być gładka i gęsta.
- Na rozgrzaną patelkę (bez oleju/masła) nakładamy placuszki łyżką. Pieczemy na małym ogniu.
- Do rondelka wykładamy powidła, dodajemy 2 łyżki przegotowanej wody. Gdy sos się zagrzeje należy go zestawić z ognia/ płyty.
- Placuszki wykładamy na talerz i polewamy sosem.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz