piątek, 19 września 2014

Placuszki z puree dyniowo-jabłkowego z sosem z powideł śliwkowych










































SKŁADNIKI:


  • 200 g dyni pokrojonej w kostkę 
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki np. kukurydzianej może być też tortowa 
  • 1 łyżka roztopionego masła 
  • 2 jajka 
  • 1 słoik powideł śliwkowych 



PRZYGOTOWANIE:


  • Dynię, jabłka oraz cynamon prażymy na wolnym ogniu aż dynia i jabłka będą miękkie. Następnie ucieramy je na gładką masę tj. puree. 
  • Gdy puree jest chłodne dodajemy szczyptę soli, jajka, jogurt, roztopione masło składniki łączymy ze sobą a następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Utworzona masa powinna być gładka i gęsta. 
  • Na rozgrzaną patelkę (bez oleju/masła) nakładamy placuszki łyżką. Pieczemy na małym ogniu. 
  • Do rondelka wykładamy powidła, dodajemy 2 łyżki przegotowanej wody. Gdy sos się zagrzeje należy go zestawić z ognia/ płyty. 
  • Placuszki wykładamy na talerz i polewamy sosem. 



SMACZNEGO !!! 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz