poniedziałek, 22 września 2014

Vive la France ! Francuska zupa cebulowa



SKŁADNIKI (2 os):

  • 5 dużych cebul 
  • 0,5 szkl. Metaxy może być też wino białe. Jedna Metaxa nada potrawie słodkawo-ziołowy posmak, wino ma to do siebie że zupa będzie bardziej kwaśna. Wybór trunku należy do Was, % i tak odparują ;P
  • 1 szkl. bulionu drobiowego 
  • 0,5 pęczka pietruszki 
  • przyprawy: sól, pieprz 
  • ciasto francuskie (2 szerokie pasy które będą pasować do naczynia w którym będziemy podawać potrawę)
  • pół szklanki twardego sera żółtego 
  • 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:

  • Cebulę kroimy w piórka. 
  • Do rozgrzanego garnka z masłem dodajemy cebulę, gdy cebula jest zeszklona dodajemy metaxę i gotujemy, aż cały alkohol odparuje. 
  • Kolejnym krokiem jest dodanie bulionu oraz jednej szklanki przegotowanej wody. 
  • Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min aż cebula będzie miękka lekko rozgotowana. 
  • Zupę rozlewamy na dwie porcje do naczyń przeznaczonych do zapiekania. Dodajemy starty ser. Następnie naczynie przykrywamy przygotowanym ciastem francuskim. Zapiekamy w piekarniku w 180 C przez ok 20 min. 






GOTOWE...ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz