SKŁADNIKI (2 os):
- 5 dużych cebul
- 0,5 szkl. Metaxy może być też wino białe. Jedna Metaxa nada potrawie słodkawo-ziołowy posmak, wino ma to do siebie że zupa będzie bardziej kwaśna. Wybór trunku należy do Was, % i tak odparują ;P
- 1 szkl. bulionu drobiowego
- 0,5 pęczka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
- ciasto francuskie (2 szerokie pasy które będą pasować do naczynia w którym będziemy podawać potrawę)
- pół szklanki twardego sera żółtego
- 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroimy w piórka.
- Do rozgrzanego garnka z masłem dodajemy cebulę, gdy cebula jest zeszklona dodajemy metaxę i gotujemy, aż cały alkohol odparuje.
- Kolejnym krokiem jest dodanie bulionu oraz jednej szklanki przegotowanej wody.
- Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min aż cebula będzie miękka lekko rozgotowana.
- Zupę rozlewamy na dwie porcje do naczyń przeznaczonych do zapiekania. Dodajemy starty ser. Następnie naczynie przykrywamy przygotowanym ciastem francuskim. Zapiekamy w piekarniku w 180 C przez ok 20 min.
GOTOWE...ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz