SKŁADNIKI
CIASTO NA PIZZE:
- 400 g mąki (ja użyłam mąki kukurydzianej można tortowej)
- 0,5 szkl. mleka (można wody)
- 0,5 kostki drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru (ja użyłam trzcinowego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergin (można użyć również 2 łyżki roztopionego masła)
SOS:
- puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżka koncentratu
- garść pomidorów cherry
- przyprawy: oregano, bazylia
DODATKI DO PIZZY:
ON
papryczka peperoni
papryczka chili
salami gotowane/ peperoni tj. salami ostre
0,5 cebuli czerwonej z karmelizowanej
0,5 cebuli białej z karmelizowanej
0,5 szkl. tartego sera żółtego/mozzarella
0,5 szkl sosu pomidorowego z kawałkami pomidorów cherry
ONA
pomidory cherry
szynka włoska
rukola
0,5 szklanki tartej mozzarelli
2 duże łyżki sera ricotta
0,5 szkl. sosu pomidorowego z kawałkami pomidorów cherry
PRZYGOTOWANIE
CIASTO:
- Pierwszy krok to przygotowanie rozczynu z drożdży. Do miski wlać ciepłe mleko/wodę (nie wrzątek), podrobić drożdże dodać łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać składniki, przykryć ściereczką i odstawić na bok aby drożdże zaczęły działać.
- Drugi krok. Do dużej miski przesiać mąkę dodać oliwę, cukier, sól. Następnie jak nasz rozczyn jest już gotowy to znaczy że drożdże już troszkę wyrosły dodajemy do mąki i dokładnie łączymy składniki. Ciasto zagniatamy, masujemy aż będzie gładkie wtedy mamy pewność że ładnie wyrośnie.
- Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki, wówczas drożdże nam sfermentują, dojrzeją. Równie dobrze możemy, przygotować je tego samego dnia, ale przed wyłożeniem na blachę należy odstawić ciasto na 0,5 h aby ciasto nam wyrosło.
- Ostatnim krokiem jest rozwałkowanie ciasta i wyłożenie na blachę, posmarowanie sosem pomidorowym (przepis poniżej), posypanie serem i wyłożeniem wybranych składników.
SOS:
Pomidory z puszki mieszamy z koncentratem, przyprawami. Pomidorki myjemy, kroimy na ćwiartki dodajemy do sosu. Tak przygotowanym sosem smarujemy pizzę.
KOLEJNOŚĆ NAKŁADANIA SKŁADNIKÓW:
Pizze wyłożoną na blachę dzielimy pół na pół. Jedna połówka będzie pizzą ON natomiast druga połówka pizzą ONA.
ON
- sos pomidorowy
- ser żółty
- salami
- papryczki peperoni, chili
- cebula karmelizowana (tzn. cebula zeszklona na masełku)
- ser żółty (nie wielka ilość)
ONA
- sos pomidorowy
- ser mozzarella
- pomidory cherry
- szynka włoska
- ser mozzarella (nie wielka ilość)
GDY JUŻ PIZZA JEST GOTOWA/ WYCIĄGNIĘTA Z PIECA:
- posypujemy rukolą
- szynką włoską
JAK PIEC ??
Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 250 C przez około 20-30 min. Temperaturę możemy w czasie pieczenia zmniejszyć do 180 C.
ZŁOTE MYŚLI
Pizzę możemy podawać z sosem czosnkowym. Jak taki sos zrobić?? Nic prostszego...
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego/poszatkowanego.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Gotowe
LISTA ZAKUPÓW:
- drożdże
- mleko
- mąka
- papryka chili, peperoni
- salami
- szynka włoska
- rukola
- ser żółty
- ser ricotta
- ser mozzarella
- pomidory w puszce
- koncentrat
- pomidory cherry
- cebula
KOSZT około 30 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz