wtorek, 23 września 2014

PIZZA ON&ONA...pół na pół


SKŁADNIKI

CIASTO NA PIZZE:

  • 400 g mąki (ja użyłam mąki kukurydzianej można tortowej)
  • 0,5 szkl. mleka (można wody)
  • 0,5 kostki drożdży 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka cukru (ja użyłam trzcinowego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergin (można użyć również 2 łyżki roztopionego masła)
SOS:

  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka koncentratu
  • garść pomidorów cherry
  • przyprawy: oregano, bazylia

DODATKI DO PIZZY:

ON

papryczka peperoni 
papryczka chili 
salami gotowane/ peperoni tj. salami ostre 
0,5 cebuli czerwonej z karmelizowanej
0,5 cebuli białej z karmelizowanej 
0,5 szkl. tartego sera żółtego/mozzarella
0,5 szkl sosu pomidorowego z kawałkami pomidorów cherry

ONA 

pomidory cherry 
szynka włoska 
rukola 
0,5 szklanki tartej mozzarelli
2 duże łyżki sera ricotta 
0,5 szkl. sosu pomidorowego z kawałkami pomidorów cherry 



PRZYGOTOWANIE

CIASTO:
  • Pierwszy krok to przygotowanie rozczynu z drożdży. Do miski wlać ciepłe mleko/wodę (nie wrzątek), podrobić drożdże dodać łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać składniki, przykryć ściereczką i odstawić na bok aby drożdże zaczęły działać.
  • Drugi krok. Do dużej miski przesiać mąkę dodać oliwę, cukier, sól. Następnie jak nasz rozczyn jest już gotowy to znaczy że drożdże już troszkę wyrosły dodajemy do mąki i dokładnie łączymy składniki. Ciasto zagniatamy, masujemy aż będzie gładkie wtedy mamy pewność że ładnie wyrośnie. 
  • Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki, wówczas drożdże nam sfermentują, dojrzeją. Równie dobrze możemy, przygotować je tego samego dnia, ale przed wyłożeniem na blachę należy odstawić ciasto na 0,5 h aby ciasto nam wyrosło. 
  • Ostatnim krokiem jest rozwałkowanie ciasta i wyłożenie na blachę, posmarowanie sosem pomidorowym (przepis poniżej), posypanie serem i wyłożeniem wybranych składników.
SOS:

Pomidory z puszki mieszamy z koncentratem, przyprawami. Pomidorki myjemy, kroimy na ćwiartki dodajemy do sosu. Tak przygotowanym sosem smarujemy pizzę.  

KOLEJNOŚĆ NAKŁADANIA SKŁADNIKÓW:

Pizze wyłożoną na blachę dzielimy pół na pół. Jedna połówka będzie pizzą ON natomiast druga połówka pizzą ONA. 

ON
  • sos pomidorowy
  • ser żółty
  • salami 
  • papryczki peperoni, chili
  • cebula karmelizowana (tzn. cebula zeszklona na masełku)
  • ser żółty (nie wielka ilość)

ONA
  • sos pomidorowy 
  • ser mozzarella
  • pomidory cherry
  • szynka włoska
  • ser mozzarella (nie wielka ilość)
GDY JUŻ PIZZA JEST GOTOWA/ WYCIĄGNIĘTA Z PIECA:
  • posypujemy rukolą
  • szynką włoską 

JAK PIEC ??

Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 250 C przez około 20-30 min. Temperaturę możemy w czasie pieczenia zmniejszyć do 180 C. 


ZŁOTE MYŚLI

Pizzę możemy podawać z sosem czosnkowym. Jak taki sos zrobić?? Nic prostszego... 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 1 łyżka majonezu, 
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego/poszatkowanego. 
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Gotowe 


LISTA ZAKUPÓW:
  • drożdże
  • mleko
  • mąka
  • papryka chili, peperoni
  • salami
  • szynka włoska
  • rukola
  • ser żółty
  • ser ricotta
  • ser mozzarella
  • pomidory w puszce
  • koncentrat
  • pomidory cherry
  • cebula
KOSZT około 30 zł 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz