SKŁADNIKI (dla 2 os):
- 250 g dyni
- 2 ząbki czosnku
- por (do smaku wg uznania)
- 2 łyżki sok z pomarańczy
- 2 łyżki mascarpone / może też być jogurt naturalny typu grecki
- papryczka chilli (do smaku wg uznania)
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki żółtej pasty z curry lub przyprawy curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 torebki ryżu
PRZYGOTOWANIE:
- Dynie obrać ze skórki, dokładnie wyczyścić. Następnie pokroić w paski.
- Por pokroić oraz z parzyć we wrzątku.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić dynię, por, posiekany czosnek, chili. Dusić aż dynia będzie miękka. Wlać sok z pomarańczy oraz 0,25 szkl. przegotowanej wody. Dodać przyprawy tj. sól, curry, sos sojowy. Dusić jeszcze przez 10 min na wolnym ogniu. Na koniec należy dodać mascarpone. Dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz