poniedziałek, 22 września 2014

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym z figami



SKŁADNIKI:


  • podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g kurek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki serka mascarpone 
  • 4 figi
  • pół kostki serka typu feta
  • 2 suszone pomidory 
  • sos vinegre (może być z torebki, ale ja jestem zwolenniczką zrób to sam. Dresing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka przegotowanej wody, 1 łyżka octu jabłkowego/ winnego, 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub każdej innej.)
  • 2 garści szpinaku lub rukoli 
  • 2 łyżki prażonego słonecznika 
PRZYGOTOWANIE:

KURCZAK

  • Filet z kurczaka dokładnie umyć wysuszyć przełożyć do miski. Następnie do miski dodać:1 łyżkę papryki słodkiej, bazylię, oregano, szczyptę soli oraz pieprzu zalać oliwą. Wcisną 3 ząbki czosnku. Połączyć składniki tj. wmasować w mięso. Wstawić do lodówki na 24 h. 
  • Kurczaka następnego dnia włożyć do naczynia żaroodpornego dodać pół szklanki przegotowanej wody. Piec w temperaturze 180 C przez 40 min. 

SOS KURKOWY 

Na rozgrzaną patelkę (z 1 łyżeczką oliwy/masła) dodajemy cebulę posiekaną w kostkę, dokładnie umyte kurki. Możemy dodać posiekaną pietruszkę do smaku. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy serek mascarpone. Mieszamy dokładnie, łącząc składniki z serkiem. Gotujemy przez 5 min, następnie zestawiamy z kuchenki. 

FIGI z szpinakiem ew. rukolą, mix sałat 

  • Figi dokładnie umyć osuszyć, naciąć na krzyż. 
  • Ser feta, pomidory zblendować na jednolitą masę, następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy figi. 
  • Figi z fetą zapiekamy w piekarniku przez 15 min. 
  • Szpinak/ rukolę/ mix sałat dokładnie opukać, osuszyć. Następnie na przygotowane "zielone" wykładamy figi i polewamy dresingiem vinegre. Przed podaniem posypujemy słonecznikiem. 

* Figi możemy nadziewać serem kozim, mozzarella, orzechami. 


EFEKT KOŃCOWY 

Na talerz wykładamy pierś z kurczaka, polewamy sosem. Możemy dodać żurawinę. Kurczaka postanowiłam podać z figami na szpinaku z dresingiem vinegre. 
Sposób podania widać na zdjęciu powyżej. 

SMACZNEGO !!! 



Koszt
Zapewne ciekawi Was ile taki obiad będzie kosztować. Jeżeli nie dysponujecie żadnym z tych produktów koszt zakupów to ok. 40 zł, oczywiście jeżeli będziemy sumiennie robić zakupy patrząc na ceny. Z czego przygotowanie obiadu dla dwóch osób z tych produktów to już 25 zł po wszystkich przeliczeniach. To co Wam pozostanie możecie wykorzystać do innych dań, kolejnych obiadów. Na pewno się nie zmarnują. 

  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz