SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka
- 100 g kurek
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki serka mascarpone
- 4 figi
- pół kostki serka typu feta
- 2 suszone pomidory
- sos vinegre (może być z torebki, ale ja jestem zwolenniczką zrób to sam. Dresing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka przegotowanej wody, 1 łyżka octu jabłkowego/ winnego, 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub każdej innej.)
- 2 garści szpinaku lub rukoli
- 2 łyżki prażonego słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
KURCZAK
- Filet z kurczaka dokładnie umyć wysuszyć przełożyć do miski. Następnie do miski dodać:1 łyżkę papryki słodkiej, bazylię, oregano, szczyptę soli oraz pieprzu zalać oliwą. Wcisną 3 ząbki czosnku. Połączyć składniki tj. wmasować w mięso. Wstawić do lodówki na 24 h.
- Kurczaka następnego dnia włożyć do naczynia żaroodpornego dodać pół szklanki przegotowanej wody. Piec w temperaturze 180 C przez 40 min.
SOS KURKOWY
Na rozgrzaną patelkę (z 1 łyżeczką oliwy/masła) dodajemy cebulę posiekaną w kostkę, dokładnie umyte kurki. Możemy dodać posiekaną pietruszkę do smaku. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy serek mascarpone. Mieszamy dokładnie, łącząc składniki z serkiem. Gotujemy przez 5 min, następnie zestawiamy z kuchenki.
FIGI z szpinakiem ew. rukolą, mix sałat
- Figi dokładnie umyć osuszyć, naciąć na krzyż.
- Ser feta, pomidory zblendować na jednolitą masę, następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy figi.
- Figi z fetą zapiekamy w piekarniku przez 15 min.
- Szpinak/ rukolę/ mix sałat dokładnie opukać, osuszyć. Następnie na przygotowane "zielone" wykładamy figi i polewamy dresingiem vinegre. Przed podaniem posypujemy słonecznikiem.
* Figi możemy nadziewać serem kozim, mozzarella, orzechami.
EFEKT KOŃCOWY
Na talerz wykładamy pierś z kurczaka, polewamy sosem. Możemy dodać żurawinę. Kurczaka postanowiłam podać z figami na szpinaku z dresingiem vinegre.
Sposób podania widać na zdjęciu powyżej.
SMACZNEGO !!!
Koszt
Zapewne ciekawi Was ile taki obiad będzie kosztować. Jeżeli nie dysponujecie żadnym z tych produktów koszt zakupów to ok. 40 zł, oczywiście jeżeli będziemy sumiennie robić zakupy patrząc na ceny. Z czego przygotowanie obiadu dla dwóch osób z tych produktów to już 25 zł po wszystkich przeliczeniach. To co Wam pozostanie możecie wykorzystać do innych dań, kolejnych obiadów. Na pewno się nie zmarnują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz