czwartek, 11 września 2014

Polędwiczki drobiowe glazurowane w powidłach śliwkowych


SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg polędwiczek drobiowych 
  • 0,5 słoika powideł śliwkowych (ja użyłam powidła śliwkowe domowej roboty)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki ketchupu 
  • 0,5 papryczki chilli 
  • natka pietruszki 
  • garść suszonych śliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 


PRZYGOTOWANIE:

  • Polędwiczki opłukać w chłodnej wodzie, osuszyć. Delikatnie posolić. Wmasowując sól w polędwiczki. 
  • Do miski posiekać natkę pietruszki, chilli, czosnek, śliwki. Następnie dodać powidła śliwkowe, ketchup, ocet. Składniki dokładnie wymieszaj, na koniec dodać oliwę. 
  • Do przygotowanej marynaty wrzucić polędwiczki dokładnie wymieszać, tak aby każda z nich była dokładnie pokryta marynatą. Następnie włożyć na 1 h do lodówki.
  • Po godzinie polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Polędwiczki należy piec ok 45 min w temperaturze 160-170 C.
SPOSÓB PODANIA:

Polędwiczki można podać z ryżem, ziemniaczkami z wody, kaszą kuskus. Ja zdecydowałam się na ryż pełnoziarnisty. Po ugotowaniu wymieszałam ryż z sosem, który powstał w czasie pieczenia polędwiczek. Coś wspaniałego. Dodatkowo sałatka...tym razem na talerzu zagościł szpinak bebe z pomidorkami koktajlowymi, prażonym słonecznikiem w sosie vinegret.


ZŁOTE MYŚLI:

W marynacie tej można równie dobrze zrobić pałeczki drobiowe, skrzydełka, polędwice wieprzową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz