SKŁADNIKI:
- 2 mniejsze cukinie lub 1 większa
- 3 plasterki posiekanej papryczka chilli
- 1 szkl. kaszy do wyboru: kuskus (zalewamy 1 szkl bulionu), gryczana (1 woreczek gotujemy w osolonej wodzie 15 min), jaglana (dokładnie płuczemy i gotujemy 10 min w przygotowanym bulionie)
- natka pietruszki
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 szkl. otrębów (owsiane, gryczane, pszenne do wyboru)
- przyprawy: sól, oregano, bazylia
- 1 łyżką oliwy lub oleju kokosowego do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, osolić. Odstawić na 10 min, aby cukinia puściła soki, które będziemy musieli niestety odlać i jeszcze dokładnie odcisnąć.
- Do odciśniętej cukinii dodajemy posiekaną pietruszkę, chilli, przyprawy, mąkę, otręby jajko.
- Wszystkie składniki dokładnie należy ze sobą połączyć.
- Formujemy placuszki o średnicy ok 10 cm i smażymy na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy lub oleju kokosowego. Możemy również je piec w piekarniku w temperaturze 160 C przez 30 minut.
SPOSÓB PODANIA:
Placuszki można podać na sosie tajskim, dresingu czosnkowym, posypane delikatnie mozzarellą, prażonym słonecznikiem.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz