czwartek, 11 września 2014

Placki z cukinii


SKŁADNIKI:

  • 2 mniejsze cukinie lub 1 większa 
  • 3 plasterki posiekanej papryczka chilli 
  • 1 szkl. kaszy do wyboru: kuskus (zalewamy 1 szkl bulionu), gryczana (1 woreczek gotujemy w osolonej wodzie 15 min), jaglana (dokładnie płuczemy i gotujemy 10 min w przygotowanym bulionie)
  • natka pietruszki
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 szkl. otrębów (owsiane, gryczane, pszenne do wyboru)
  • przyprawy: sól, oregano, bazylia 
  • 1 łyżką oliwy lub oleju kokosowego do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

  • Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, osolić. Odstawić na 10 min, aby cukinia puściła soki, które będziemy musieli niestety odlać i jeszcze dokładnie odcisnąć.
  • Do odciśniętej cukinii dodajemy posiekaną pietruszkę, chilli, przyprawy, mąkę, otręby jajko. 
  • Wszystkie składniki dokładnie należy ze sobą połączyć.
  • Formujemy placuszki o średnicy ok 10 cm i smażymy na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy lub oleju kokosowego. Możemy również je piec w piekarniku w temperaturze 160 C przez 30 minut. 

SPOSÓB PODANIA:

Placuszki można podać na sosie tajskim, dresingu czosnkowym, posypane delikatnie mozzarellą, prażonym słonecznikiem.

SMACZNEGO !!!



 




  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz