W mojej kuchni bardzo ważne jest wyczucie i smak. Uwielbiał łączyć ze sobą składniki które teoretycznie...zaznaczam teoretycznie mogą do siebie nie pasować. W rzeczywistości bywa różnie ;p Uwielbiam eksperymentować, zrobić coś z niczego to jest wyzwanie a na dodatek ugotować coś w ekspresowym tempie...takie wyzwania lubię. I tak właśnie dziś powstał placki ze szpinaku. Wykonanie jest banalnie proste. Poniżej podaję składniki, które będą Wam potrzebne oraz wykonanie.
SKŁADNIKI:
- pęczek świeżego szpinaku lub 0,5 paczki szpinaku bebe
- 2 łyżki mascarpone
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka 2% lub mleko ryżowe/sojowe
- przyprawy: sól, pieprz może być także gałka muszkatołowa
- 0,5 kostki fety
- kiełki z rzodkiewki do posypania
- 1 łyżka oliwy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Szpinak dokładnie umyj posiekaj, możesz zblendować.
- Żółtko oddziel od białka.
- Do miski w której jest szpinak dodaj żółtko, mąkę, sodę, przyprawy, mascarpone dokładnie ze sobą połączyć.
- Oddzielone wcześniej białko dokładnie ubij na gęstą pianę, dodaj do reszty składników. Wymieszaj.
- Placki piecz na rozgrzanej patelni z oliwą, następnie ułóż na talerzu posyp fetą, kiełkami rzodkiewki. GOTOWE
Z przepisu powinno wyjść około 7 placków.
KOSZT (2 os): około 12 - 15 zł
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
ZŁOTE MYŚLI:
Placki można podawać z dipem, z pewnością smak będzie dobrze współgrał z dipem czosnkowym oraz pomidorowym. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz