poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Placki ze świeżego szpinaku


  W mojej kuchni bardzo ważne jest wyczucie i smak. Uwielbiał łączyć ze sobą składniki które teoretycznie...zaznaczam teoretycznie mogą do siebie nie pasować. W rzeczywistości bywa różnie ;p Uwielbiam eksperymentować, zrobić coś z niczego to jest wyzwanie a na dodatek ugotować coś w ekspresowym tempie...takie wyzwania lubię. I tak właśnie dziś powstał placki ze szpinaku. Wykonanie jest banalnie proste. Poniżej podaję składniki, które będą Wam potrzebne oraz wykonanie. 

SKŁADNIKI:


  • pęczek świeżego szpinaku lub 0,5 paczki szpinaku bebe
  • 2 łyżki mascarpone 
  • 2 jajka 
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 szklanka mleka 2% lub mleko ryżowe/sojowe
  • przyprawy: sól, pieprz może być także gałka muszkatołowa 
  • 0,5 kostki fety
  • kiełki z rzodkiewki do posypania
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
  • Szpinak dokładnie umyj posiekaj, możesz zblendować.
  • Żółtko oddziel od białka.
  • Do miski w której jest szpinak dodaj żółtko, mąkę, sodę, przyprawy, mascarpone dokładnie ze sobą połączyć.
  • Oddzielone wcześniej białko dokładnie ubij na gęstą pianę, dodaj do reszty składników. Wymieszaj. 
  • Placki piecz na rozgrzanej patelni z oliwą, następnie ułóż na talerzu posyp fetą, kiełkami rzodkiewki. GOTOWE  
Z przepisu powinno wyjść około 7 placków. 


KOSZT (2 os): około 12 - 15 zł
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min

ZŁOTE MYŚLI:

Placki można podawać z dipem, z pewnością smak będzie dobrze współgrał z dipem czosnkowym oraz pomidorowym. Polecam. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz