wtorek, 12 sierpnia 2014

CIEKAWY POMYSŁ NA PAPRYKĘ


    Co z Tą papryką ? Papryka kojarzy nam się przede wszystkim z leczo, z sałatkami... ale też można ją faszerować. Chciałabym Wam przedstawić mój pomysł na faszerowaną paprykę. Pomysł jest banalnie prosty...szybki...smaczny...zdrowy...i dużo nie kosztuje. 
  Co to za pomysł ? Zapiekana papryka z kaszą kuskus oraz cukinią. Co Wam będzie potrzebne i jak to zrobić podaję poniżej. Mam nadzieję że się skusicie. 

Przepis dla dwóch osób. 

SKŁADNIKI: 

  • 2 duże papryki, jeśli chcesz żeby było na talerzu kolorowo wybierz papryki w różnych kolorach
  • 1 szkl kaszy kuskus
  • 1szkl bulionu
  • peperoni 
  • natka pietruszki
  • 1 większa cukinia
  • 0,5 mozzarelli 
  • przyprawy: sól, oregano, bazylia
PRZYGOTOWANIE:
  • Blachę, formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
  • Paprykę przekrój w pół (tak jak to jest na foto), dokładnie umyj. 
  • Do miseczki wsyp kaszę kuskus zalej bulionem przykryj, pozwól aby kasza napęczniała. 
  • Cukinię możesz zrobić na dwa sposoby: 
1) Cukinię dokładnie umyj, pokrój w drobną kostkę i duś na patelni przez ok 10 min. Dodaj przyprawy.
2) Cukinię dokładnie umyj zetrzyj na tarce, odciśnij wodę tzn. nadmiar soku. Dodaj przyprawy dokładnie wymieszaj. 

  • Kaszę kuskus połącz z cukinią, startą mozzarellą (odrobinę zostaw mozzarelli do posypania papryki z farszem), papryczką peperoni oraz natką pietruszki (drobno posiekaną)
  • Teraz wystarczy tak przygotowanym farszem nadziać paprykę. 
  • Posyp nafaszerowaną paprykę serem mozzarella i włóż do piekarnika na:
1) jeśli wybrałeś cukinię wariant 1 to około 10 min w temperaturze 160 C
2) jeśli wybrałeś wariant 2 to około 20 min w temperaturze 180 C. 

GOTOWE ;D

ZŁOTE MYŚLI:

Jeśli przepadasz za bardziej mięsnymi potrawami do farszu możesz dodać pieczonego kurczaka, boczek, kiełbasę np. śląską czy nawet parówkę pokrojoną w kostkę. Wybór należy do Ciebie. 
Do papryki można przygotować również szybki dresing np. czosnkowy, jogurtowo- koperkowy. 
I jest zdrowo...szybko...pysznie. 

SMACZNEGO !!!


KOSZT:
Papryka  zależy od kolory ale przedział cenowy to ok 3-4 zł/ kg
Cukinia 1,50 zł/ kg
Natka pietruszki ok 2,70 zł
Papryka peperoni  4,50 zł/ 125 g 
Kasza kuskus (opakowanie) ok 3 zł 
Mozzarella w zalewie 125 g  ok 3 zł 
Przeliczając na 2 osoby obiad będzie Was kosztować ok 10 zł. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz