wtorek, 12 sierpnia 2014

Sunny Italia czyli pomysły na przekąski

I. SAŁATKA CAPRESE 



SKŁADNIKI/ PRZYGOTOWANIE:

  • 1 mała cukinia: grillowana, przyprawiona oregano, bazylią, solą morską 
  • 2 pomidory: kroimy w grube plastry 
  • 1 mozzarella w zalewie: kroimy w grube plastry 
  • klika liści bazylii
  • dresing włoski + oliwa+ woda
Na talerzu układamy grillowaną cukinię a następnie na nią przemiennie pomidor z mozzarellą. Na koniec polewany przygotowanym dresingiem włoskim i posypujemy liśćmi bazylii. 



II. BRUSCHETTA



SKŁADNIKI/ PRZYGOTOWANIE:

  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • garść czarnych oliwek 
  • bazylia
  • oliwa
  • przyprawy: sól
  • papryczka peperoni drobno posiekana
  • bagietka z masłem czosnkowym 
Bagietkę smarujemy masłem czosnkowym lub ziołowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 min z termoobiegiem w 160 C. Grzanki muszą być chrupiące. 
Pomidory kroimy w kostkę, przeciskamy czosnek, dodajemy liście bazylii oraz oliwki pokrojone w kostkę. Następnie wystarczy dodać sól, oliwę oraz papryczkę peperoni, która doda ostrości. Wymieszać.  Tak przygotowane pomidory należy nakładać na gorące grzanki. 

ZŁOTA MYŚL:

Dodatkowym składnikiem którego można użyć jest twaróg. Wystarczy posypać nim grzanki dodać pomidor (z przepisu) i jest równie smacznie. 



III. GRZANKI Z PESTO ALLA GENOVESE I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ



SKŁADNIKI/ PRZYGOTOWANIE:

  • garść orzeszków piniowych / tańszy wariant to słonecznik, pestki dyni 
  • garść bazylii
  • parmezan 
  • sól
  • oliwa
Wszystkie składniki profesjonalnie należało by rozetrzeć w moździerzu ;P ale szybciej i wygodniej jest je  zblendować i gotowe. 
  • szynka parmeńska
  • bułka fitness
Bułkę pociąć w grubsze kawałki włożyć do piekarnika w celu uzyskania chrupiących grzanek, na około 10 min z termoobiegiem w 160 C. Następnie grzanki posmarować pesto i położyć szynkę parmeńską. 



IV. GRZANKI Z PESTO ALLA SICILIANA i GRZANKI Z PASTĄ I AWOKADO 



SKŁADNIKI/ PRZYGOTOWANIE:
 GRZANKI Z PESTO ALLA SICILIANA

  • około 6 suszonych pomidorów + 1 łyżka zalewy w które są suszone pomidory
  • bułka fitness
Pomidory dokładnie zblendować. Bułkę pociąć w grubsze kawałki włożyć do piekarnika w celu uzyskania chrupiących grzanek, na około 10 min z termoobiegiem w 160 C. Następnie grzanki posmarować pesto.

GRZANKI Z PASTĄ I AWOKADO 
  • 0,5 awokado: obrać ze skórki, skropić cytryną
  • 1 ugotowane jajko
  • połowa pęczku natki pietruszki
  • 1 łyżeczka jogurtu typu grecki
  • bułka fitness
Jajko, 0,25 awokado, jogurt, natkę pietruszki zblendować na gładką masę. Pozostałą część awokado pokroić w plastry. Bułkę pociąć w grubsze kawałki włożyć do piekarnika w celu uzyskania chrupiących grzanek, na około 10 min z termoobiegiem w 160 C. Następnie grzanki posmarować pastą i położyć pokrojone w plastry awokado. 



V. SAŁATKA SŁONECZNA ITALIA



SKŁADNIKI/ PRZYGOTOWANIE:

  • mix sałat, rukola
  • ogórek zielony
  • pomidor
  • ser biały
  • suszone pomidory
  • prażony słonecznik, dynia
  • dresing: 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka wody, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz

 Wszystkie składniki należ dokładnie wymieszać. 

ZŁOTA MYŚL:

Składniki najlepiej wymieszać z dresingiem przed samym podaniem. 



VI. PIZZA alla TARTA 





SKŁADNIKI / PRZYGOTOWANIE:

Poniżej podaję link w którym jest dokładny przepis na ciasto oraz sos. Jeżeli chodzi o składniki to jest Wasz wybór. Tak naprawdę możecie dodać składniki które najbardziej lubicie...może to być wersja vega czy mięsna. 
http://shinyramones.blogspot.com/2014/06/mega-tarta.html

Proponowane prze ze mnie składniki to:
TARTA I: pieczarki, pomidory, mozzarella, por, oliwki, sos jogurtowy
TARTA II: szpinak z mascarpone, kurczak, suszone pomidory, sos jogurtowy z bazylią. 

SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz