KUSKUS Z WARZYWAMI to bardzo szybki sposób na przygotowanie obiadu np. do pracy. Nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych. Przygotowanie zajmie Ci około 30 min. Można je zjeść na zimno i na gorąco. Nie bez powodu wspomniałam że to idealny pomysł na obiad "do pracy". Dlaczego?? Wielu z Nas nie ma czasu na to żeby po pracy jeszcze szykować sobie obiad na drugi dzień... najczęstszymi wymówkami jest zmęczenie, nie chęć, brak czasu, przecież mogę kupić coś na mieście lub zamówić a może przyjdzie Pan Kanapka. W swoim pierwszym wpisie napisałam bardzo ważne zdanie "Pamiętajcie że jesteśmy tym co jemy". Wartościowy, zdrowy posiłek to taki, który sami zrobimy bo wiemy jakich używamy produktów, z jakiego źródła pochodzą, jakiej są jakości. Kupując swój lunch w restauracji tak naprawdę nie wiemy jakiej jakości były użyte produkty, czy były świeże a może z wczoraj i tu pojawia się pytanie...czy obiad który zamawiamy jest w pełni zdrowy ?? Chcę Was zachęcić jednak do gotowania sobie obiadów do pracy. Pamiętajcie, że kanapka też nie zastąpi Wam pełnowartościowego obiadu. Jeżeli chcecie zadbać o swoje zdrowie, sylwetkę musicie wyrobić sobie nawyk szykowania obiadów do pracy, regularnych posiłków. Pamiętajcie również ważną zasadę że obiad powinniście zjeść między godziną 13-14, później Wasz metabolizm zwalnia. Rozumiem że nie zawsze będziecie mogli naszykować sobie posiłek do pracy, ale starajcie się wyrobić w sobie ten nawyk. WARTO.
Zapewne zadajecie sobie pytanie :Czy ja sobie szykuję obiady do pracy??
Zdecydowanie TAK !!! Ja i mój mąż nie wychodzimy do pracy bez przygotowanego wcześniej obiadu.
Dlatego też na moim blogu co jakiś czas będą pojawiać się posty z pomysłami na szybki, zdrowy obiad, który będziecie mogli zabrać do pracy. Dziś chcę Wam zaproponować wspomnianą już kaszę kuskus z warzywami.
SKŁADNIKI:
1 szkl kuskus
mix papryk (żółta, zielona, czerwona)
papryka peperoni
ogórek kiszony
1 cukinia
0,5 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
1 szkl bulionu
przyprawy: sól, papryka słodka, pieprz ziołowy, mięta.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie myjemy, kroimy w większą kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju kokosowego, dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa są już miękkie wciskamy czosnek, dodajemy przyprawy, wlewamy szklankę przygotowanego buliony, dodajemy kuskus, pomidory i dusimy jeszcze przez około 10 min. Na sam koniec posypujemy miętą. Jest to szybkie jeno garnkowe danie.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz