Wiem, że to jeszcze nie jesień, kiedy to na stołach króluje dynia ale gdy zobaczyłam w ogrodzie w domu rodzinnym mojego męża że jest już to cudo nie mogłam się oprzeć. I tak też właśnie przed premierowo powstał pyszny krem z dyni z mleczkiem kokosowym oraz niezwykle chrupiącymi grzankami.
SKŁADNIKI:
a) Krem z dyni:
- 0,5 dyni (ok. 1 kg)
- 100 ml mleczka kokosowego
- przyprawy: sól, chili, gałka muszkatołowa (optymalnie do smaku)
b) Grzanki:
- 2 bułki fitness
- 100 g sera żółtego
- 0,5 pęczku natki pietruszki
- oliwa z oliwek lub olej ryżowy
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
a) Krem z dyni:
Dynię obierz ze skóry dokładnie wyczyść z ziaren i miąższu. Następnie pokrój w kostkę wrzuć do garnka z przygotowanym bulionem. Dodaj przyprawy i gotuj około 20- 25 min. Gdy dynia jest miękka, zblenduj ją na gładką masę i dodaj mleczko kokosowe. Na koniec sprawdź smak czy zblenowany krem jest dobrze przyprawiony jeśli smak nie jest wyraźny dodaj jeszcze przypraw.
b) Grzanki:
Pietruszkę dokładnie zblenduj z ząbkiem czosnku, 1 łyżką oliwy/oleju ryżowego, startym serem. Następnie przekrój bułki posmaruj pastą z pietruszki, posyp troszkę serem żółtym i włóż do piekarnika na ok 15 min / 180 C. Bułka powinna być chrupiąca a ser pięknie roztopiony.
SMACZNEGO !!!
ZŁOTE MYŚLI:
Inny sposób na dynię.....
Dynię możesz równie dobrze upiec, udusić w piekarniku następnie dodać do garnka z wywarem warzywnym i zblendować. Na koniec dodać mleczka kokosowego, przypraw i gotowe.
Inny sposób na dynię.....
Dynię możesz równie dobrze upiec, udusić w piekarniku następnie dodać do garnka z wywarem warzywnym i zblendować. Na koniec dodać mleczka kokosowego, przypraw i gotowe.
KOSZT:
Dynia ok 3 zł/kg
Mleczko kokosowe 100 ml ok 4-5 zł
Bułka fitness 0,70 gr/szt
Natka pietruszki 2,70 zł
Czosnek 0,50 gr/ szt
Ser żółty ok 4 zł / 300 g
Koszt dla 2 osób to ok. 12 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz