wtorek, 12 sierpnia 2014

Czy to jesień... NIE !!! ale KREM z DYNI zjem ;D


   Wiem, że to jeszcze nie jesień, kiedy to na stołach króluje dynia ale gdy zobaczyłam w ogrodzie w domu rodzinnym mojego męża że jest już to cudo nie mogłam się oprzeć. I tak też właśnie przed premierowo powstał pyszny krem z dyni z mleczkiem kokosowym oraz niezwykle chrupiącymi grzankami.

SKŁADNIKI:

a) Krem z dyni:
  • 0,5 dyni (ok. 1 kg)
  • 100 ml  mleczka kokosowego
  • przyprawy: sól, chili, gałka muszkatołowa (optymalnie do smaku) 
b) Grzanki:
  • 2 bułki fitness 
  • 100 g sera żółtego 
  • 0,5 pęczku natki pietruszki 
  • oliwa z oliwek lub olej ryżowy
  • 1 ząbek czosnku 
PRZYGOTOWANIE:

a) Krem z dyni:

Dynię obierz  ze skóry dokładnie wyczyść z ziaren i miąższu. Następnie pokrój w kostkę wrzuć do garnka z przygotowanym bulionem. Dodaj przyprawy i gotuj około 20- 25 min. Gdy dynia jest miękka, zblenduj ją na gładką masę i dodaj mleczko kokosowe. Na koniec sprawdź smak czy zblenowany krem jest dobrze przyprawiony jeśli smak nie jest wyraźny dodaj jeszcze przypraw. 

b) Grzanki:

Pietruszkę dokładnie zblenduj z ząbkiem czosnku, 1 łyżką oliwy/oleju ryżowego, startym serem. Następnie przekrój bułki posmaruj pastą z pietruszki, posyp troszkę serem żółtym i włóż do piekarnika na ok 15 min / 180 C. Bułka powinna być chrupiąca a ser pięknie roztopiony. 

SMACZNEGO !!!


ZŁOTE MYŚLI:
Inny sposób na dynię.....
Dynię możesz równie dobrze upiec, udusić w piekarniku następnie dodać do garnka z wywarem warzywnym i zblendować. Na koniec dodać mleczka kokosowego, przypraw i gotowe. 



KOSZT:
Dynia ok 3 zł/kg
Mleczko kokosowe 100 ml ok 4-5 zł 
Bułka fitness 0,70 gr/szt
Natka pietruszki 2,70 zł 
Czosnek 0,50 gr/ szt
Ser żółty ok 4 zł / 300 g 


Koszt dla 2 osób to ok. 12 zł






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz