środa, 6 sierpnia 2014

GOŁĄBKI z kaszą jaglaną, miętą, mięsem mielonym z indyka



SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • 1 szkl kaszy jaglanej 
  • 1 duża marchewka
  • mięta 
  • 1 jajko 
  • przyprawy: sól, pieprz, odrobina magi do smaku 
  • 6 liści z kapusty 
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego 

PRZYGOTOWANIE:
  • Do gotującej się wody wrzuć liście kapusty, w celu sparzenia. Gotuj ok 5-7 min. Następnie wyciągnij na talerz i odetnij z grubienie, przy końcu liścia. 
  • Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, najlepiej przelej ją 3 razy wrzątkiem. Gotować ok 10 min w osolonej wodzie. (1 szklanka kaszy na 1 szklankę wody)
  • Po ugotowaniu kaszy należy ją ostudzić i połączyć z mięsem mielonym, jajkiem, miętą (garść), przyprawami.
  • Wysmarować naczynie żaroodporne masłem. 
  • Zawinąć przygotowany farsz w liście.
  • Gołąbki poukładaj w żaroodpornym naczyniu. 
  • Piec w temperaturze ok. 180 C przez 45 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz