SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 szkl kaszy jaglanej
- 1 duża marchewka
- mięta
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, odrobina magi do smaku
- 6 liści z kapusty
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
PRZYGOTOWANIE:
- Do gotującej się wody wrzuć liście kapusty, w celu sparzenia. Gotuj ok 5-7 min. Następnie wyciągnij na talerz i odetnij z grubienie, przy końcu liścia.
- Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, najlepiej przelej ją 3 razy wrzątkiem. Gotować ok 10 min w osolonej wodzie. (1 szklanka kaszy na 1 szklankę wody)
- Po ugotowaniu kaszy należy ją ostudzić i połączyć z mięsem mielonym, jajkiem, miętą (garść), przyprawami.
- Wysmarować naczynie żaroodporne masłem.
- Zawinąć przygotowany farsz w liście.
- Gołąbki poukładaj w żaroodpornym naczyniu.
- Piec w temperaturze ok. 180 C przez 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz