SKŁADNIKI:
- 5 białek
- 300g cukru
- 500g śmietany kremówki
- 250g serka mascarpone
- 500g owoców
- Szczypta soli (do białek)
- 1 łyżka cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywna pianę, a następnie stopniowo dosypujemy cukier, aż masa będzie lśniła. Cały czas ubijamy aż do uzyskania sztywnej piany.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu)
- Na dwóch szerokich blachach rozkładany papier do pieczenia. Za pomocą talerza obrysowujemy okrąg o średnicy ok. 27 cm.
- Ubitą pianę nanosimy na okręgi tak żeby brzegi były wyższe niż środek.
- Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i wkładamy blachy ze spodami. Pieczemy dokładnie 30 minut, a następnie czekamy kolejne 30 minut aż ostygnie (NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA!)
- Śmietanę ubijamy i dodajemy serek mascarpone i cukier waniliowy.
- Spody bezowe wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie masę i owoce (przekładamy tj. na foto).
- Wkładamy na 2-3h do lodówki.
ZŁOTE MYŚLI:
Jeżeli chcemy mieć chrupiącą bezę zaleca się najpierw schłodzić masę w lodówce i dopiero nakładać na spody, wówczas już nie ma potrzeby trzymania tortu w lodówce.
Efekt....chrupiąca beza ;D
Przepis na pyszny tort bezowy, który rozpływa się w ustach dostałam od znajomej... Martyny ;* to dzięki niej miała okazję go spróbować. Za nie długo będzie rok, gdy skosztowałam go po raz pierwszy, ale wierzcie mi smak pamiętam do dziś. Dlatego też postanowiłam zrobić go sama a efekt widzicie na zdjęciu powyżej.
Polecam serdecznie ;D a Martynie dziękuję za udostępnienie przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz