czwartek, 28 sierpnia 2014

TORT BEZOWY


 SKŁADNIKI:

  • 5 białek 
  • 300g cukru
  • 500g śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone 
  • 500g owoców 
  • Szczypta soli (do białek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE:
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywna pianę, a następnie stopniowo dosypujemy cukier, aż masa będzie lśniła. Cały czas ubijamy aż do uzyskania sztywnej piany.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu)
  • Na dwóch szerokich blachach rozkładany papier do pieczenia. Za pomocą talerza obrysowujemy okrąg o średnicy ok. 27 cm. 
  • Ubitą pianę nanosimy na okręgi tak żeby brzegi były wyższe niż środek.
  • Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i wkładamy blachy ze spodami. Pieczemy dokładnie 30 minut, a następnie czekamy kolejne 30 minut aż ostygnie (NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA!) 
  • Śmietanę ubijamy i dodajemy serek mascarpone i cukier waniliowy. 
  • Spody bezowe wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie masę i owoce (przekładamy tj. na foto). 
  • Wkładamy na 2-3h do lodówki.

ZŁOTE MYŚLI: 

Jeżeli chcemy mieć chrupiącą bezę zaleca się najpierw schłodzić masę w lodówce i dopiero nakładać na spody, wówczas już nie ma potrzeby trzymania tortu w lodówce.
Efekt....chrupiąca beza ;D

Przepis na pyszny tort bezowy, który rozpływa się w ustach dostałam od znajomej... Martyny ;* to dzięki niej miała okazję go spróbować. Za nie długo będzie rok, gdy skosztowałam go po raz pierwszy, ale wierzcie mi smak pamiętam do dziś. Dlatego też postanowiłam zrobić go sama a efekt widzicie na zdjęciu powyżej. 
Polecam serdecznie ;D a Martynie dziękuję za udostępnienie przepisu.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz