poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Mocno orientalny smak kremu z dyni


SKŁADNIKI:
  • 1 pierś z kurczaka 
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 pomarańczy
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 0,5 natki pietruszki 
  • 0,5 szklanki prażonego słonecznika 
  • mała dynia 
  • mleko kokosowe
  • 0,5 papryczki chili 
  • 1 łyżka pasty z żółtego curry lub przyprawy curry  
  • przyprawy: sól, kostka warzywna 
PRZYGOTOWANIE:
  • Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić w dłuższe paski, wrzucić na rozgrzaną patelkę, dodać przeciśnięty czosnek, sól, posiekane chili, pół łyżki startego imbiru. Smażyć około 5 min, następnie kurczaka podlać troszkę przegotowaną wodą. Dusić około 15 min. 
  • Pomarańczę umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pół startej skórki i soku dodać do kurczaka, resztę zostawić do zupy. 
  • Dynię obrać, pokroić w kostkę wrzucić do garnka zalać bulionem z kostki warzywnej. Gotować aż dynia będzie miękka. Następnie zblenować dodać, mleczko kokosowe, sok oraz skórkę z pomarańczy, imbir, curry. 
  • Posiekać natkę pietruszki.
Sposób podania:
Na talerz wlewamy krem z dyni, następnie nakładamy aromatycznego kurczaka, posypujemy natką pietruszki oraz słonecznikiem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz