SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 pomarańczy
- 1 łyżka startego imbiru
- 0,5 natki pietruszki
- 0,5 szklanki prażonego słonecznika
- mała dynia
- mleko kokosowe
- 0,5 papryczki chili
- 1 łyżka pasty z żółtego curry lub przyprawy curry
- przyprawy: sól, kostka warzywna
PRZYGOTOWANIE:
- Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić w dłuższe paski, wrzucić na rozgrzaną patelkę, dodać przeciśnięty czosnek, sól, posiekane chili, pół łyżki startego imbiru. Smażyć około 5 min, następnie kurczaka podlać troszkę przegotowaną wodą. Dusić około 15 min.
- Pomarańczę umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pół startej skórki i soku dodać do kurczaka, resztę zostawić do zupy.
- Dynię obrać, pokroić w kostkę wrzucić do garnka zalać bulionem z kostki warzywnej. Gotować aż dynia będzie miękka. Następnie zblenować dodać, mleczko kokosowe, sok oraz skórkę z pomarańczy, imbir, curry.
- Posiekać natkę pietruszki.
Sposób podania:
Na talerz wlewamy krem z dyni, następnie nakładamy aromatycznego kurczaka, posypujemy natką pietruszki oraz słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz